Sanomalehdet

Näytetään kaikki 6 tulosta

Tilaa sanomalehdet netistä edulliseen tarjoushintaan. Kuvassa sanomalehtiä pinossa.

Tervetuloa sanomalehtien maailmaan! Tällä sivulla tarjoamme sinulle ainutlaatuisen mahdollisuuden pysyä ajan tasalla maailman tai paikallistason uutisista ja tapahtumista ilman, että se rasittaa kukkaroasi.

Oletko kyllästynyt digitaaliseen informaatioähkyyn ja kaipaat jotain konkreettista? Tai ehkä olet innokas uutisnälkäinen lukija, joka haluaa saada monipuolista ja laadukasta journalismia kotiin kannettuna edulliseen hintaan? Luulen, että olet tullut oikeaan paikkaan.

Mikä on sanomalehti?

Mikä on sanomalehti ja mikä sen määritelmä on?

Sanomalehti on säännöllisesti ilmestyvä julkaisu, joka sisältää kirjoitettua tietoa ajankohtaisista tapahtumista ja on usein kirjoitettu mustalla musteella valkoiselle tai harmaalle taustalle.

Sanomalehdet voivat käsitellä laajaa kirjoa erilaisia aihealueita, kuten politiikkaa, taloutta, urheilua, kulttuuria ja tiedettä. Ne sisältävät usein myös materiaalia, kuten mielipidekolumneja, sääennusteita, paikallispalveluiden arvosteluja, kuolinilmoituksia, syntymäilmoituksia, ristikoita, sarjakuvia ja kolumneja.

Useimmat sanomalehdet ovat yrityksiä, jotka kattavat kulunsa yhdistelemällä tilaustuloja, lehtikioskien myyntituloja ja mainostuloja. Perinteisesti sanomalehtiä on julkaistu painettuna, usein heikkolaatuisella paperilla, ns. sanomalehtipaperilla.

Nykyään useimpia sanomalehtiä julkaistaan myös internetissä verkkolehtinä. Monet sanomalehdet ovat myös luopuneet kokonaan painetuista versioistaan.

Sanomalehdet täyttävät tyypillisesti neljä kriteeriä:

  • Julkisuus. Sanomalehtien sisältö on yleisölle helposti saavutettavissa olevaa. Ne voivat olla myynnissä tai ilmaisjakelussa lehtikioskeissa, kaupoissa, kirjastoissa ja 1990-luvulta lähtien myös internetissä.
  • Säännöllisyys. Sanomalehdet ilmestyvät säännöllisesti, tyypillisesti päivittäin tai viikoittain. Tämä varmistaa, että ne voivat tarjota tietoa uusista tai trendaavista uutisjutuista tai tapahtumista.
  • Ajankohtaisuus. Sanomalehtien tiedot ovat niin ajan tasalla kuin niiden julkaisuaikataulu sallii. Suurissa kaupungeissa voi ilmestyä erikseen aamupainos ja samana päivänä ilmestyvä myöhäisempi painos, joka voi sisältää uutisia, jotka ovat tapahtuneet aamupainoksen painamisen jälkeen.
  • Monipuolisuus. Sanomalehdet kattavat usein laajalti erilaisia aihealueita politiikasta liike-elämään ja tieteeseen, teknologiasta kulttuuriin ja viihteeseen.

Miksi alkaa sanomalehden tilaajaksi?

Sanomalehtien monipuolinen sisältö, erilaiset näkökulmat sekä fyysisen, käsissä hypisteltävän lehden tarjoama lukukokemus ovat vain osa erinomaisista syistä tilata sanomalehti.

Sanomalehdet investoivat laadukkaaseen journalismiin, mikä tarkoittaa syvällisiä analyyseja ja taustoitusta käsiteltäviin aiheisiin. Useimmat sanomalehdet ovat sitoutuneet toimitukselliseen itsenäisyyteen, mikä tekee niistä luotettavan tietolähteen.

Sanomalehtien monipuolinen sisältö, erilaiset näkökulmat sekä fyysisen, käsissä hypisteltävän lehden tarjoama lukukokemus ovat vain osa erinomaisista syistä tilata sanomalehti.

Paperisen lehden tilaaminen on usein edullisempaa kuin lehden irtonumeroiden ostaminen. Tilaajana saat myös painetun lehden kotiin postiluukkuusi tai -laatikkoosi kannettuna ilman erillistä toimitusmaksua, eikä sinun tarvitse lähteä ostamaan irtonumeroita.

Monet sanomalehdet tarjoavat myös erilaisia etuja tilaajilleen, kuten alennuksia tai pääsyn eksklusiiviseen sisältöön (esim. digilehti).

Mitä pidemmän tilausjakson valitset, sitä edullisemman numerokohtaisen hinnan todennäköisesti saat.

Lisäksi painetun lehden lukeminen parantaa kielitaitoa, sanavarastoa ja kriittistä ajattelua.

Sanomalehtien historia Euroopassa

Sanomalehden lukeminen on edelleen tätä päivää monille kaikkialla Euroopassa.

Ensimmäisen mekaanisen, liikuteltavalla kirjasintyypillä toimivan painokoneen, joka mahdollisti painettujen kirjojen massatuotannon, keksi saksalainen Johann Gutenberg noin vuonna 1450.

Gutenbergin keksinnön jälkeen arviolta 500 000 kirjaa oli jakelussa 50 seuraavan vuoden kuluessa, painettuna noin tuhannella painokoneella ympäri Euraasian mannerta.

Vaikka Gutenbergin keksintö oli yksinkertainen, se käynnisti vallankumouksen, johon liittyi useita teknologisia kehitysaskelia. Sen myötä vapauden ja tiedonvaihdon ihanteet yleistyivät.

Sanomalehdet kehittyivät 1600-luvulla kauppiaiden tiedostuslehdyköiksi. 1800-luvun alkupuolella monissa kaupungeissa Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa julkaistiin sanomalehtiä. Osa korkean toimituksellisen itsenäisyyden, korkealaatuisen journalismin ja suuren levikin omaavat sanomalehdet nähdään nykypäivänä ns. laatulehtinä.

Euroopassa uuden median esiinmarssi 1600-luvulla on nähtävä läheisessä yhteydessä painokoneen leviämiseen. Englanninkielinen termi lehdistö (engl. press) on muuten saanut nimensä tämän koneen nimestä printing press.

Ensimmäinen sanomalehti oli saksankielinen Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historien, jota painettiin vuodesta 1605 Johann Caroluksen toimesta Strasbourgissa, Pyhässä saksalais-roomalaisessa keisarikunnassa. Toinen ensimmäisistä oli saksalainen Avisa (ks. Suomen kielen sana aviisi), jota julkaistiin vuodesta 1609 alkaen Wolfenbüttelissä.

Molemmat sanomalehdet ilmestyivät säännöllisesti ja raportoivat monenlaisista ajankohtaisista tapahtumista laajalle yleisölle. Muutamassa vuosikymmenessä sanomalehtiä julkaistiin kaikissa Euroopan suurista kaupungeista.

Hollantilainen Courante uyt Italien, Duytslandt, &c. (1618) oli ensimmäinen sanomalehti, joka ilmestyi kvartokoon sijasta foliokoossa (n. 22,5 x 36,5 cm). Maailmankaupan keskuksesta, Amsterdamista, tuli nopeasti monikielisten sanomalehtien koti.

Ensimmäinen englanninkielinen sanomalehti, Corrant out of Italy, Germany, etc., julkaistiin ensi kerran nimenomaan Amsterdamissa vuonna 1620.

Aina vuoteen 1915 saakka ilmestynyt ranskalainen La Gazette perustettiin vuonna 1631.

Länsinaapurissamme Ruotsissa vuonna 1645 perustettu Post och Inrikes Tidningar on vanhin edelleen ilmestyvä sanomalehti, vaikka se ilmestyykin nykyään vain verkossa.

Sanomalehdet Suomessa

Viitenä päivänä viikossa ilmestyvä Kauppalehti on Suomen 10. suosituin sanomalehti.

Suomen ensimmäinen sanomalehti oli Turussa ilmestynyt Tidningar utgifne af et sällskap i Åbo, joka ilmestyi vuosina 1771–1785.

Ensimmäinen suomenkielinen sanomalehti oli niin ikään Turussa, mutta vain lyhyen aikaa ilmestynyt Suomenkieliset Tieto-Sanomat.

Suomessa sanomalehdet jaotellaan seuraavasti:

  • Valtakunnalliset sanomalehdet
  • Maakuntalehdet
  • Aluelehdet
  • Paikallislehdet
  • Ilmaisjakelulehdet
  • Työväenlehdet

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Usein kysyttyjä kysymyksiä sanomalehdistä, kuten kuinka monta sanomalehteä Suomessa ilmestyy.

Montako sanomalehteä Suomessa ilmestyy?

Suomessa ilmestyy noin 250 sanoma- ja kaupunkilehteä. Niistä 40 on vähintään neljä kertaa viikossa ilmestyviä päivälehtiä (Uutismedian liitto).

Mikä on Suomen suosituin sanomalehti?

Painetuissa lehdissä Suomen suosituin sanomalehti on Helsingin Sanomat (601 000 lukijaa) ja toiseksi suosituin Maaseudun Tulevaisuus (275 000 lukijaa). Kauppalehti on sijalla 10.

Jos otetaan huomioon myös digijulkaisut, Ilta-Sanomat on suurin (2 950 000 lukijaa) ja Iltalehti hyvä kakkonen (2 943).

Mikä on Suomen vanhin sanomalehti?

Suomen vanhin sanomalehti on Turussa vähän aikaa ilmestynyt Tieto-Sanomat.

Mikä on Suomen vanhin edelleen ilmestyvä sanomalehti?

Vanhin suomenkielinen, edelleen ilmestyvä sanomalehti on Keskisuomalainen. Sen edeltäjän, Keski-Suomen, ensimmäinen numero ilmestyi tammikuussa 1871.

Onko sanomalehti media?

Kyllä, sanomalehti on yksi vanhimmista median muodoista. Media viittaa välineisiin ja kanaviin, joita käytetään informaation, uutisten ja viihteen välittämiseen yleisölle.

Miten iltapäivälehti eroaa sanomalehdestä?

Toisin kuin sanomalehdet, iltapäivälehdet saavat suuren osan tuotostaan irtonumeromyynnistä. Iltapäivälehdet nostavat esiin päivittäisiä mielenkiintoisia ilmiöitä ja tapahtumia.

Kuka lukee enää sanomalehtiä?

Kansallisen Mediatutkimuksen mukaan 96 prosenttia 15 vuotta täyttäneistä lukee sanomalehtiä (Yle).

Mistä voi lukea vanhoja sanomalehtiä?

Vanhat sanomalehdet ovat luettavissa Kansalliskirjastossa. On tärkeää huomata, että haku kattaa vain digitoidut aineistot.

Mistä sanomalehti valmistetaan?

Sanomalehtipaperi valmistetaan pääasiassa kierrätyskuidusta eli uusiomassasta ja täyteaineista. Loput raaka-aineista ovat mekaanista massaa, kuten kuusi- ja mäntyhierrettä (Wikipedia).

Miten sanomalehti kierrätetään?

Paperinkeräykseen kuuluu kaikki postikuulusta tuleva paperi eli aikakaus- ja sanomalehdet, mainokset, esitteet, kopiopaperit ja muut tulosteet, uusiopaperi ja kirjekuoret (Salpakierto).

Tilaa sanomalehdet netistä tarjoushintaan osoitteesta Tilaa-lehti.fi.