Ristikkolehdet

Näytetään tulokset 1–16 / 32

Tilaa parhaat ristikkolehdet, kuten Seura SuperRistikot, Apu Ristikot ja Iisakin Ristikot, tarjoushintaan Tilaa-lehti.fi-sivustolta.

Sanaristikko eli ristikko tai ristisanatehtävä on laajalle levinnyt sana-arvoitus, jossa tavallisesti on tarkoituksena täyttää annettu ruudukko sanoin, joihin vihjeet viittaavat.

Tyypillisesti sanaristikon sanat kulkevat vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas, sekä joissakin erikoistehtävissä myös viistoon. Helpoimmassa, lapsille suunnatussa sanaristikossa, sanakossa, pyritään ratkaisemaan yksi ylhäältä alas luettava sana useiden vaakasuuntaisten sanojen avulla.

Maailman ensimmäisenä sanaristikkona pidetään New York World -lehden joulunumerossa 1913 julkaistua tehtävää, jonka nimeksi oli annettu Word-Cross Puzzle, sanaristikkopulma.

Suomen ensimmäinen sanaristikko julkaistiin kulttuurilehti Nuoressa Voimassa helmikuussa 1925. Samana päivänä Helsingin Sanomissa ja Uudessa Suomessa julkaistiin ilmoitus, jonka mukaan Suomen ensimmäinen ristisanatehtävä julkaistaan Suomen Kuvalehdessä 7.2.1925.

Joitakin ristikkotyyppejä ovat:

 • Kuvaristikko, jossa vihjeet on sijoitettu ristikon sisään.
 • Perus- eli höyryristikko, jossa vihjeet on annettu sanallisesti erillisessä vihjeluettelossa.
 • Krypto, jossa jokaiseen tyhjään ruutuun on merkitty siihen kuuluvaa kirjainta vastaava numero.
 • Piilosana, jossa vihjeet ovat tiettyjen sääntöjen mukaan laadittuja.
 • Tavuristikko, jossa ratkaisuruutuun tulee kirjaimen sijasta kokonainen tavu.
 • Ositteluristikko, jossa ratkaisuruutuun tulee 2-3 kirjainta tavujaosta välittämättä.
 • Avoristikko, jossa ratkaisusanoja erottavat väliruudut puuttuvat.

Sanaristikoita on sanoma- ja aikakauslehdissä, sekä sanaristikoihin ja muihin tehtäviin erikoistuneissa ristikkolehdissä.

Ristikoiden ratkominen parantaa aivotoimintaa

Ristikoiden, kuten monien muidenkin arvoitusten ja pulmien ratkomisella on osoitettu olevan runsaasti positiivisia hyötyjä aivotoiminnalle:

 • Ristikoiden ratkominen vaatii useiden kognitiivisten taitojen käyttöä, mukaan lukien muistin, kielellisten taitojen ja ongelmanratkaisukyvyn. Ristikoiden ratkominen auttaa pitämään aivot aktiivisena ja parantamaan yleistä kognitiivista toimintaa.
 • Ristikoiden ratkominen on rentouttavaa ja nautinnollista toimintaa, ja se voi auttaa vähentämään stressiä ja parantamaan yleistä hyvinvointia.
 • Ristikoiden ratkominen edellyttää epämääräisten sanojen ja määritelmien käyttöä, mikä auttaa laajentamaan sanavarastoa ja parantaa kielellisiä taitoja.
 • Ristikoiden ratkominen voi kehittää lyhytaikaista muistia sekä muistijälkien palauttamista pitkäkestoisesta muistista eli kestomuistista.
 • Ristikoiden ratkominen voi kehittää silmien ja käsien välistä koordinaatiota sekä hienomotorisia taitoja.

On osoitettu, että ristikoiden ratkojilla on muita nuoremmat aivot, huomio- ja päättelykyky sekä lyhytkestoinen muisti. Sanaristikoiden ratkominen ehkäisee myös muistisairauksia.

Pidä aivot kunnossa ja mieli terävänä tilaamalla ristikkolehti

Alkamalla ristikkolehden tilaajaksi saat säännöllisesti uuden lehden täynnä uusia ristisanatehtäviä ja muita tehtäviä.

Valitse sinulle sopivin lehti tehtävien keskimääräisen vaikeustason perusteella todella helpoista ristikoista erittäin haastaviin ristikoihin.

Tilaamalla lehden kotiisi vältät lehtihyllyjen välissä juoksemisen ja saat uunituoreen numeron suoraan postilaatikkoosi tai -luukkuusi kannettuna.

Pidä aivot aktiivisena, vähennä stressiä ja kehitä muistia ristikkolehden tilauksella.

Tilaa-lehti.fi:n kautta löydät huikeita tarjouksia monenkirjaviin ristikkolehtiin, mukaan lukien suositut Apu Ristikot ja Seura SuperRistikot, mutta myös esimerkiksi Kolmiokirjan valikoimista löytyy vaikeustasoltaan helppoja ristikoita ja erikoistehtäviä kryptoista piilosanoihin sisältäviä ristikkolehtiä. Meiltä löydät myös ruotsinkieliset ristikkolehdet!

Useiden ristikkolehtien tehtävissä on raha- ja tuotepalkintoja, jotka arvotaan tehtävän oikein suorittaneiden kesken.

Ristikkolehdet ilmestyvät kuukausittain tai harvemmin ja sisältävät tuntikausiksi mukavaa rentoutumista visaisien tehtävien parissa.

Rentoudu ja ratko rahaa ristikkolehtien parissa!

Tilaa ristikkolehdet edullisesti netistä osoitteesta Tilaa-lehti.fi.