Ristikkolehdet

Näytetään tulokset 1–16 / 35

Tilaa parhaat ristikkolehdet, kuten Seura SuperRistikot, Apu Ristikot ja Iisakin Ristikot, tarjoushintaan Tilaa-lehti.fi-sivustolta.

Sanaristikko eli ristikko tai ristisanatehtävä – tuo suomalaisten sydämiin juurtunut ajanviete – on laajalle levinnyt sana-arvoitus, älyllinen haaste, jossa tavallisesti on tarkoituksena täyttää annettu ruudukko sanoin, joihin vihjeet viittaavat.

Ristikoiden ratkominen on edelleen jopa miljoonan suomalaisen ajanviete, ja ala työllistää kymmeniä piirtäjiä, laatijoita ja kustantajia. Tähän kysyntään vastaavat kirjava valikoima suomalaisia ristikkolehtiä, jotka tarjoavat monipuolisen valikoiman erilaisia tehtäviä ratkottavaksi.

Laaja ristikkolehtien tarjonta tyydyttää varmasti niin aloittelijoiden kuin kokeneempien ratkojienkin tarpeet.

Suomalaisten suosikki on kuvaristikko, mutta kasvavan kysynnän vuoksi ristikkolehdissä julkaistaan nykyään myös perusristikoita, kryptoja, piilosanoja, tavuristikoita, avoristikoita, sudokuja ja muita tehtäviä – jokaiselle jotakin.

Miksi tilata ristikkolehti?

Ensinnäkin, se on loistava tapa pitää mieli virkeänä ja terävänä. Ristikoiden ratkominen ei ole vain viihdyttävää, vaan se kehittää myös sanavarastoasi, loogista päättelykykyäsi ja keskittymistaitojasi.

Lisäksi ristikkolehden tilaus on helppo ja mukava tapa saada säännöllisesti uutta ja inspiroivaa, aivonystyröitä kutkuttavaa materiaalia suoraan kotiisi.

Se on ainutlaatuinen mahdollisuus irrottautua arjen kiireistä ja uppoutua kokonaan sanojen maailmaan.

Tällä sivulla käsitellään paitsi ristikoiden monipuolista maailmaa, myös niiden historiaa ja erilaisten ristikoiden tyyppejä. Lisäksi heitämme mukaan muutaman resurssin, jotka voivat tuoda apua kinkkisimpien tehtävien ratkaisuun.

Tilaa siis ristikkolehti kauttamme nyt ja anna sanojen viedä sinut matkalle, joka yllättää, viihdyttää ja ennen kaikkea, kehittää.

Ristikkolehtien tyyppejä

Tyypillisesti sanaristikon sanat kulkevat vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas, sekä joissakin erikoistehtävissä myös viistoon.

Helpoimmassa, lapsille suunnatussa sanaristikossa, sanakossa, pyritään ratkaisemaan yksi ylhäältä alas luettava sana useiden vaakasuuntaisten sanojen avulla.

Joitakin ristikkotyyppejä ovat:

 • Kuvaristikko, jossa vihjeet on sijoitettu ristikon sisään.
 • Perus- eli höyryristikko, jossa vihjeet on annettu sanallisesti erillisessä vihjeluettelossa.
 • Krypto, jossa jokaiseen tyhjään ruutuun on merkitty siihen kuuluvaa kirjainta vastaava numero.
 • Piilosana, jossa vihjeet ovat tiettyjen sääntöjen mukaan laadittuja.
 • Tavuristikko, jossa ratkaisuruutuun tulee kirjaimen sijasta kokonainen tavu.
 • Ositteluristikko, jossa ratkaisuruutuun tulee 2-3 kirjainta tavujaosta välittämättä.
 • Avoristikko, jossa ratkaisusanoja erottavat väliruudut puuttuvat.

Sanaristikoita julkaistaan sanoma- ja aikakauslehdissä, sekä kokonaan niille omistetuissa ristikkolehdissä.

Ristikkolehtien historiaa

Maailman ensimmäisenä sanaristikkona pidetään New York World -lehden joulunumerossa 1913 julkaistua tehtävää, jonka nimeksi oli annettu Word-Cross Puzzle, sanaristikkopulma.

Sen keksi brittiläinen toimittaja Arthur Wynne, joka oli muuttanut Yhdysvaltoihin 1890-luvulla.

Maailman ensimmäinen ristikko. Kuva: thelightbox.com

Maailman ensimmäinen ristikko. Kuva: thelightbox.com

Wynnen ensimmäinen ristikko oli timantinmuotoinen ristikko ilman mustia ruutuja, ja sisälsi kysymyksiä, kuten:

 • Mistä tarjousten metsästäjät nauttivat?
 • Mikä tämä pulma on? ja
 • Mikä on päivän päätös?

1920-luvun alussa ristikot levisivät muihin lehtiin. Pearson's Magazinesssa julkaistiin ensimmäinen brittiläinen ristikko helmikuussa 1922.

Brittiläisiä ristikoita pidettiin yleisesti vaikeampina kuin amerikkalaisia.

Suomen ensimmäinen sanaristikko julkaistiin kulttuurilehti Nuoressa Voimassa helmikuussa 1925.

Samana päivänä Helsingin Sanomissa ja Uudessa Suomessa julkaistiin ilmoitus, jonka mukaan Suomen ensimmäinen ristisanatehtävä julkaistaan Suomen Kuvalehdessä 7.2.1925.

Vuonna 1925 The Daily Telegraph -lehdessä julkaistiin ensimmäinen "kryptinen ristikko", joka sisälsi muun muassa anagrammeja ja kaksoismerkityksiä.

Huom. Kryptistä ristikkoa ei tule sekoittaa kryptoon, jossa tavoitteena on ratkaista salakirjoituksella kirjoitetut sanat tai lauseet.

Ristikkoperinteestä syntyi myös useita pelejä, kuten Alfred Mosher Buttsin kehittämä Scrabble-lautapeli.

Myöhemmin Japanista on tullut suosittuja ruudukkopohjaisia pelejä, kuten sudoku ja nonogrammi, joissa käytetään kirjainten sijaan numeroita.

Ristikkolehtien tulevaisuus

Koska käsittelimme sivulla ristikkolehtien menneisyyttä, miksi emme pohtisi hieman myös ristikkolehtien tulevaisuutta.

Digitalisaatio on mullistanut monia perinteisiä media-aloja, ja painettujen lehtien maailma ei ole ollut poikkeus. Painetun median haasteet juontavat juurensa teknologisen kehityksen tuomista muutoksista kuluttajien mediakulutuksen tapoihin.

Älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet tarjoavat helpon pääsyn monipuoliseen sisältöön milloin ja missä tahansa, mikä on johtanut siihen, että yhä useammat valitsevat digitaaliset vaihtoehdot perinteisten painettujen lehtien sijaan.

Painettujen ristikkolehtien kohdalla nämä haasteet ovat erityisen merkittäviä. Vaikka ristikot ovat pitkään olleet suosittu ajanviete monien ikäryhmien keskuudessa, digitaalisen viihteen lisääntyminen on vähentänyt perinteisten ristikkolehtien kysyntää.

Lisäksi nuoremmat sukupolvet, jotka ovat syntyneet ja kasvaneet digitaalisten laitteiden ympäröiminä, saattavat pitää painettuja ristikoita vanhanaikaisina tai eivät yksinkertaisesti koe niitä houkutteleviksi.

Tulevaisuudessa ristikkolehtien on löydettävä keinoja pysyä relevantteina ja houkuttelevina nykyaikaisille kuluttajille. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi digitaalisten, älypuhelimille ja tableteille optimoitujen, versioiden tarjoamista, tai tarjoamalla interaktiivisia ominaisuuksia, jotka tekevät ristikoista entistä viihdyttävämpiä ja osallistuvampia. Ristikkolehdet voivat myös harkita sisällön monipuolistamista ja uudenlaisten pulmatehtävien kehittämistä, jotka vetoavat laajempaan yleisöön.

Lisäksi ristikkolehdet voivat hyödyntää sosiaalista mediaa ja muita digitaalisia markkinointikanavia tavoittaakseen uusia lukijoita ja rakentaakseen yhteisöä ristikoiden ystävien ympärille. Osallistavat kampanjat, kilpailut ja yhteistyöt suosittujen vaikuttajien kanssa voivat myös auttaa tuomaan ristikot lähemmäksi nuorempaa sukupolvea.

Vaikka painettujen ristikkolehtien tulevaisuus saattaa vaikuttaa epävarmalta digitalisaation ja muuttuvien kuluttajatottumusten valossa, innovatiiviset lähestymistavat ja digitaalisen maailman mahdollisuuksien hyödyntäminen voivat avata uusia ovia ristikoiden ystäville ja luoda uudenlaisia kokemuksia, jotka yhdistävät perinteisen ratkomisen ilon moderniin teknologiaan.

Ristikoiden ratkominen parantaa aivotoimintaa

Ristikoiden, kuten monien muidenkin arvoitusten ja pulmien ratkomisella on osoitettu olevan runsaasti positiivisia hyötyjä aivotoiminnalle:

 • Ristikoiden ratkominen vaatii useiden kognitiivisten taitojen käyttöä, mukaan lukien muistin, kielellisten taitojen ja ongelmanratkaisukyvyn.
  • Ristikoiden ratkominen auttaa pitämään aivot aktiivisena ja parantamaan yleistä kognitiivista toimintaa.
 • Ristikoiden ratkominen on rentouttavaa ja nautinnollista toimintaa.
  • Se voi auttaa vähentämään stressiä ja parantamaan yleistä hyvinvointia.
 • Ristikoiden ratkominen edellyttää epämääräisten sanojen ja määritelmien käyttöä.
  • Auttaa laajentamaan sanavarastoa ja parantaa kielellisiä taitoja.
 • Ristikoiden ratkominen voi kehittää lyhytaikaista muistia sekä muistijälkien palauttamista pitkäkestoisesta muistista eli kestomuistista.
 • Ristikoiden ratkominen voi kehittää silmien ja käsien välistä koordinaatiota sekä hienomotorisia taitoja.

On osoitettu, että ristikoiden ratkojilla on muita nuoremmat aivot, huomio- ja päättelykyky sekä lyhytkestoinen muisti.

Sanaristikoiden ratkominen ehkäisee myös muistisairauksia.

Ristikoiden ratkominen voi ehkäistä muistisairauksia

Monet ristikkolehdet ovat jo saatavilla tabletille tai älypuhelimelle, jossa tehtäviä voi ratkaista näillä laitteilla.

Monet ristikkolehdet ovat jo saatavilla tabletille tai älypuhelimelle, jossa tehtäviä voi ratkaista näillä laitteilla.

Ristikoiden ratkominen on tutkimusten mukaan yksi niistä kognitiivisesti stimuloivista aktiviteeteista, jotka voivat auttaa hidastamaan muistisairauksien, kuten dementian, oireiden alkamista.

Vaikka ristikoiden ratkominen ei yksinään voi estää dementian kehittymistä, se voi viivästyttää oireiden ilmenemistä ja parantaa elämänlaatua.

PubMedissa julkaistu Bronxin 20-vuotinen pitkäaikaistutkimus havaitsi, että ristikoiden ratkominen voi viivästyttää muistin heikkenemisen alkamista yli 2,5 vuodella. Tämä havainto pysyi pätevänä, vaikka otettiin huomioon myös muiden kognitiivista stimulaatiota tarjoavien aktiviteettien ja koulutuksen vaikutukset.

NEJM Evidence -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että lieviä muistiongelmia kokevat henkilöt, jotka tekivät verkkopohjaisia ristikoita, osoittivat parannusta kognitiivisissa toiminnoissa ja kokivat vähemmän aivojen kutistumista verrattuna niihin, jotka pelasivat verkkopohjaisia kognitiivisia pelejä.

Joidenkin tutkimusten mukaan osallistuminen kognitiivisesti stimuloiviin vapaa-ajan aktiviteetteihin, kuten ristisanatehtävien ratkaisuun, saattaa viivästyttää dementian alkamista esikliinisissä vaiheissa.

Pidä aivot kunnossa ja mieli terävänä tilaamalla ristikkolehti

Alkamalla ristikkolehden tilaajaksi saat säännöllisesti uuden lehden täynnä uusia ristisanatehtäviä ja muita tehtäviä.

Valitse sinulle sopivin lehti tehtävien keskimääräisen vaikeustason perusteella todella helpoista ristikoista erittäin haastaviin ristikoihin.

Tilaamalla lehden kotiisi vältät lehtihyllyjen välissä juoksemisen ja saat uunituoreen numeron suoraan postilaatikkoosi tai -luukkuusi kannettuna.

Pidä aivot aktiivisena, vähennä stressiä ja kehitä muistia ristikkolehden tilauksella.

Tilaa-lehti.fi:n kautta löydät huikeita tarjouksia monenkirjaviin ristikkolehtiin, mukaan lukien suositut Apu Ristikot ja Seura SuperRistikot, mutta myös esimerkiksi Kolmiokirjan valikoimista löytyy vaikeustasoltaan helppoja ristikoita ja erikoistehtäviä kryptoista piilosanoihin sisältäviä ristikkolehtiä. Meiltä löydät myös ruotsinkieliset ristikkolehdet!

Useiden ristikkolehtien tehtävissä on raha- ja tuotepalkintoja, jotka arvotaan tehtävän oikein suorittaneiden kesken.

Ristikkolehdet ilmestyvät kuukausittain tai harvemmin ja sisältävät tuntikausiksi mukavaa rentoutumista visaisien tehtävien parissa.

Rentoudu ja ratko rahaa ristikkolehtien parissa!

Tilaa ristikkolehdet edullisesti netistä osoitteesta Tilaa-lehti.fi.